top

ÇİFTLİK ZİYARETİ

İlgili: Vehbi ERSÖZ

Bölge: Ege

Başmakçı Yöre Hakkında: Başmakçı kasabası, önemli bir kuş alanı olan Acıgöl kıyısına kurulmuş. Yöre Toy kuşu ve çok sayıda su kuşu için çok önemli. Ersöz çiftliği, kasabanın göle bakan tarafında yer alıyor. Yöredeki Roma havuzu, şifalı su ve çamurlar, Söğüt dağları, Değirmendere Kanyonu (6 km), Dinar’daki Suçıkan Parkı (20 km Menderes nehrinin çıkış yeri), kök boyalarla dokumacılık yapılan köyler doğal ve kültürel açıdan ilgi çeken noktalardan bazıları. Sulakalan mikroikliminin hakim olduğu kışlar soğuk ve kısa bir süre karlı yaz ise kurak ve sıcak geçiyor. Yörede üç büyük üretim kooperatifi bulunuyor. sütçülük, tavukçuluk (yumurta) ve gül kooperatifi. Türkiye’nin yumurta fiyatları buradaki borsada belirleniyor. Gül kooperatifinin yüksek kapasiteli bir gül yağı ve suyu üretimi var ve dünyanın en büyük ekolojik gül yağı üretimini gerçekleştiriyor. Yaklaşık 500 ekolojik gül üreticisinin güllerinden, senede yaklaşık 50 litre yağ elde ediliyor. (Bir litre yağ, dört ton gül çiçeğinin damıtılması ile elde ediliyor). Kasabada hala birçok kerpiç yapıya rastlamak mümkün ve kerpiç ev yapımı sürüyor. Yöre aynı zamanda eski Başmakçı tuğlaları ve güllü Başmakçı halısının üretim yeri. Başmakçı’nın pazarı cuma günleri kuruluyor.

Tanıtım: Sultan ve Vehbi Ersöz, oğulları Mehmet (9), Erdal (19) ve Muammer (24), yazları Kuşadası'nda çalışıyor, gelecek yıl üst katını misafirhane olarak düzenlemeyi düşündükleri kerpiç evlerinin üçer kişinin kalabileceği iki odasını bu yılki misafirlerine ayırdılar. Banyolarında odunlu şofben var, tuvalet alaturka. Yemekler, kendisinden daha becerikli birisi olmadığı sürece (şimdiye dek hiç olmamış) Sultan Hanım'ın ellerinden çıkıyor. Kerpiç ev, üretimin yapıldığı tarlaların içinde. Ersöz ailesi Türkiye'de ekolojik tarıma geçen ilk çiftçilerden olmakla beraber, birçoğundan farklı olarak, pazar güvencesi olmaksızın, birçok kez de çeşitli sebeplerden zarar ettiği halde uygulamadan vazgeçmemiş. Bu sene üretecekleri ürünlerin pazarlaması henüz çözülmüş değil, üretecekleri kornişon turşuları, biber, domates salçaları, kuruları, sebzeler, cevizler umut ediyoruz ki zamanında ve hak ettiği fiyatlardan alınıp tüketilecek.

Önerilen Konuk Katkısı: Konaklama, kahvaltı, öğlen ve akşam yemekleri için kişi başı önerilen katkı miktarı 40 YTL'dir. Gönüllülerden ücret alinmaz.

Gönüllü İşleri: 4. ayda (kese doldurma, fide aktarma, toprak taşıma, eleme, serada dikim, ipleme, budama), 5. ayda (salatalık, kabak, biber, domates, pırasa dikimi, araların sürülmesi, belleme, sera ipleme, budama, hasat), 6. 7. 8. aylarda (serada hasat, işleme, pazarlama, Kerpiç yapımı, ahır, salça tesisi inşaatı), 5. ve 6. ayda (ot çapası, sulama), 7. ayda (kornişon dikimi), 8. ayda (çapa, soğan sarmısak hasadı, turp ekimi), 9. ayda (marul dikimi), 10. ayda (marul, pırasa, turp hasadı), 9. 10. aylarda (kornişon hasadı, turşu yapımı), 8. 9. 10. aylarda (salça yapımı, domates kurutma).

Çiftlik Tipi: Aktif Çiftlik,Geleneksel Köy Evi

Kabul Edilen Ziyaretçi Tipi: Gönüllü, Misafir

Yapılan Aktiviteler: Bahçe İşleri,Çiftlik Hayvanı,Yemek Yapma,Yeşil Bina

Ziyaret Ayları:

  Oca. Şub. Mar. Nis. May. Haz. Tem. Ağu. Eyl. Eki. Kas. Ara.
Gönüllü          
Konuk    

Ulaşım: Çiftlik Başmakçı şehir merkezine 10 dakika yürüyüş mesafesinde. Başmakçı ilçesi 140 km uzaklıktaki Afyon iline bağlı olduğu halde Denizli'ye 90, Isparta'ya ve Burdur'a 80 km uzaklıkta. Şehirlerarası ulaşım ise (tren-otobüs) 13 km uzaklıktaki Dazkırı kasabası ve 20 km uzaklıktaki Dinar'dan sağlanıyor. Kasabaya 50 km uzaklıkta Burdur, 30 km uzaklıkta ise Denizli havalimanları bulunuyor. Her tür iletişim, sağlık ve alışveriş hizmeti Başmakçı'dan edinilebiliyor.
Quote

"Aldığın besin ilacın olsun, aldığın ilaç besinin olsun"

HİPOKRAT



bottom